Category Archives: Språk

Uttrykk

Av og til hører jeg folk ytre at det kan bli for mye av det gode.
Da kan det umulig være godt nok tenker jeg.
Det er godt mulig at jeg da ser glasset som halvtomt, men jeg er ingen pessimist av natur. Jeg er heller en drømmende realistisk optimist. Så om det halvtomme glasset tenker jeg heller at det snart er på tide med ett til.
Og når Vinmonopolet kjører kampanjer mot langing til mindreårige, grunnet at 1 av 4 mottar uønsket seksuell tilnærming, tenker jeg heller på de 3 av 4 som opplever det motsatte.
Men stort sett ser jeg humor i ting, som for eksempel da Oslo i juni arrangerte EuroPride og følgende ble  uttrykt; en hyllest og fest til og for homofile — 10 dager til ende..
Eller da tv-verten (eller hallodamen om du vil) introduserte en dokumentar om seksualforbrytere i Los Angeles slik; lite glamorøst er livet som seksualforbryter i LA. Nei, du sier ikke det.

Kritiske Noldus

Er det bare jeg som er lei av at bareiere, reklameskapere, gründere og andre bruker
tallet 1 som en morsom erstatning for bokstavkombinasjonen en??
Bar1, Sparebank1, Butikk1 og så videre og så videre.

Hadde derimot St. Peter kalt dør1 sin for Perleport1 hadde jeg nok allikevel ikke gledet meg noe inn i hamp1 til reis1, men ankomst1 ville blitt noe  mindre vri1.

Hadde jo glemt denne…

Jeg er jo svak for forvrengte uttrykk som dere sikkert har fått med dere.
Jørn Jamtfall, tidligere keeper i Rosenborg Ballklubb og populært kalt sila, kom med følgende uttalelse etter et bittert tap;
“Vi må hjem og snu kjerringa”!

Hva kjerringa mente om saken fikk vi aldri greie på. Hun hadde reist.

Litt om guttungen også

Så langt har jeg holdt meg unna pappabloggtemaene vil jeg si. Kan berolige dere med at jeg kommer til å fortsette med det, men når guttungen har sagt sitt første ord (etter mamma og pappa) så må jo dette deles. Facebook kunne vært en sosial arena for meddelelsen, men jeg er nå en gang så heldig å ha en egen blogg… Dessuten passer det så bra til blogginnlegget fra 22.februar.
Hans første ord var nemlig DUSJ. Min yndlingsoppfinnelse!

Vi trodde lenge det skulle være pjekkert eller YOLO (vær så god, bare å google..).

Språkforvirring

En venn av meg har to statsborgerskap, og er både norsk og engelsk. Han snakker begge språk flytende, selv i edru tilstand. Flink han.
Når du tenker, tenker du da på norsk eller engelsk spurte jeg han om en gang. Han svarte ærlig nok at han tenkte mest på tysk bisarr-sex.

Lek med ord

Avslutter uken med en ikke veldig dyp betraktning, men kun litt språklig sjonglering.

Forhåpentligvis står ikke dette for fall slik det ofte gjør det i kryssord. Der kan man alltid si at dette står for fall, og få rett.
Ramle står også for fall, på lik linje med å bikke over.

Håper inderlig ikke bloggen står for fall. I så fall må noe gjøres.

Henrik – 37 år. Kryssordløser. Noen vil si nerd. Jeg håpet på kjekk.

 

Presis språkbruk

Når det gjelder språklig presisjon er jeg glad for at Bob Marley var såpass pålitelig og tok seg tid til korrekturlesing på tross av noen sene kvelder.

Jeg er overbevist om at hans sang “Looking in your big brown eyes” ikke hadde blitt like populær om han for eksempel hadde utelatt s-en.

Bindestrek versus tankestrek

Det er bare å innrømme sine feil og legge seg flat. Flat skal man visst legge seg når man har gjort noe dumt. Jeg har syndet i lang tid og brukt bindestrek som tegn der det var ment å være en tankestrek. Jeg forventer ikke, og ber ikke om forståelse, men om tilgivelse. Tankestreken er lengre og viser da tydelig at jeg ikke tenker så mye.
Cogito paucus, ergo sum. Men jeg vil ikke dermed konkludere med at jeg ikke er eller gjør så mye av meg. Noen vil faktisk hevde det motsatte.

Problemet nå er at jeg ikke klarer å lage en tankestrek i word. Håper dere sender noen varme tanker gjennom prosessen med å finne ut av dette.

NB. Må ikke forveksles med Cogito, ergo doleo = Jeg tenker — altså er jeg deprimert.

Mer om språk i sosiale medier

I dag har turen kommet til kommentarfeltene.
Denne har jeg klippet ut for en tid tilbake og spart på i tilfelle jeg skulle bli nettblotter..
Den er nå fjernet fra youtube hvor den lå under sangen Rosalita av Åge Aleksandersen. Åge har fått med seg Mari Boine, Bjørn Afzelius og Henning Kvitnes som gjesteartister.  Både artistene og sangen høster mange godord, men det ser ut som han ene kan styre sin begeistring…
Kvitnes

We all have our ups and Downs.
Noen mer enn andre tydeligvis.

(Beklager dårlig oppløsning. Jeg ga opp etter 40 minutter mislykket bildebehandling). Noldus.